History Repeats Itself

Igår (14/1/2012) gick fartyget Costa Concordia på grund utanför Italiens kust. Idag (15/1/2012), för exakt hundra år sedan, hände något liknande. Då gick fartyget RMS Titanic på ett isberg utanför Nordamerikas kust och sjönk, knappa tre timmar efter kollisionen. Historien verkar upprepa sig, men nog har vi lärt oss en del.
Vi har tydligen lärt oss bygga större båtar. Från Concordia evakuerades över 4 000 personer, tre har dött och 40 saknas fortfarande av de 60 som gjorde det från början. Med Titanic var det lite annorlunda. Av de ca. 2 200 personer som var ombord på fartyget (som bara hade livbåtar för ca. 1 200 av dem) så dog ungefär 1 500 av dem. Detta höga antal kunde ha minskats om man hade haft livbåtar till alla ombord OCH om man fyllt dem till brädden i stället för att lägga halvfärdiga livbåtar i sjön. Att dödssiffrorna minskar, måste alltså betyda att räddningsväsendet har utvecklats. Det var faktiskt efter Titanic som man tog en ordentlig titt på sjösäkerheten och förbättrade den på många sätt. Men det var i alla fall en olycka, för isberget behövde inte vara precis där. Man hade ju fått isbergsvarningar men det var helt enkelt otur att isberget fanns just där, just då. Concordia däremot, borde inte ha gått på brund, eftersom hon var långt utanför sin vanliga rutt. Detta trots de utmärkta navigeringssystemen man har idag.

Kanske är det helt enkelt så att historien alltid upprepar sig. Vi kan bara lära oss av misstagen och försöka igen..... Och hoppas på att det inte sker igen.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Golden StarDust

Mitt lilla liv i den stora världen. Inget speciellt, men det enda jag har!

RSS 2.0