3 olika kakor av samma deg
Grunddeg:
ca 60 st.
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g smör
1 msk vatten
ca 60 st.
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g smör
1 msk vatten
(Man KAN göra degen i matberedare men jag gjorde den för hand så det är så jag skriver receptet)
Finfördela smöret i mjölet och sockret med fingertopparna och tillsätt vattnet för att sedan snabbt arbeta ihop allt till en deg. Dela den sen i 3 delar och smaksätt den enligt följande:
Kardemummaknappar:
1/3 sats grunddeg
2 tsk finstött kardemumma
2 tsk strösocker
Dela degen i två bitar och rulla två längder, ca 2 cm tjocka. Rulla dem sedan i kardemumma-socker blandningen på en skärbräda. Skär i 2 cm tjocka bitar, lägg dem på en plåt och tryck till lite i mitten.
Chokladbollar:
1/3 sats grunddeg
2 msk kakao
25 g mörk choklad
Blanda kakao i degen och skär chokladen i små bitar. Dela sen degen i två bitar som du rullar till ländger, ca 30 cm långa. Skär i 2 cm tjocka bitar och rulla till kulor. Stick sen ner en chokladbit i varje kaka.
Kanel- och kolakakor:
1/3 sats grunddeg
1 tsk vaniljsocker
½ msk ljus sirap
1 tsk kanel
Blanda degen med vaniljsocker, sirap och kanel för att sedan dela den i två bitar som du rullar till två längder, ca 2 cm tjocka. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dem till 3 cm breda längder. Skär dem sen i snittar direkt efter gräddningen.
Kardemummaknappar:
1/3 sats grunddeg
2 tsk finstött kardemumma
2 tsk strösocker
Dela degen i två bitar och rulla två längder, ca 2 cm tjocka. Rulla dem sedan i kardemumma-socker blandningen på en skärbräda. Skär i 2 cm tjocka bitar, lägg dem på en plåt och tryck till lite i mitten.
Chokladbollar:
1/3 sats grunddeg
2 msk kakao
25 g mörk choklad
Blanda kakao i degen och skär chokladen i små bitar. Dela sen degen i två bitar som du rullar till ländger, ca 30 cm långa. Skär i 2 cm tjocka bitar och rulla till kulor. Stick sen ner en chokladbit i varje kaka.
Kanel- och kolakakor:
1/3 sats grunddeg
1 tsk vaniljsocker
½ msk ljus sirap
1 tsk kanel
Blanda degen med vaniljsocker, sirap och kanel för att sedan dela den i två bitar som du rullar till två längder, ca 2 cm tjocka. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dem till 3 cm breda längder. Skär dem sen i snittar direkt efter gräddningen.
Alla kakorna gräddas mitt i ugnen (200°) i ca. 10 minuter
Kommentarer
Trackback