19 minuter av Jodi Picoult

På nitton minuter hinner man klippa gräsmattan, färga håret, se en period i en hockeymatch. På nitton minuter kan man stoppa världen eller hoppa av den. Peter Houghton vet. Han vet att nitton minuter är allt som behövs för att hämnas en uppväxt i helvetet.

Sterling, New Hampshire, är en sömnig småstad där ingenting händer - förrän den dag då ett blodigt våldsdåd tvingar dess invånare att vakna upp till en ny verklighet. Den dag då en sjuttonårig high school-elev stiger upp, packar sin ryggsäck, går till skolan och skjuter ihjäl en lärare och nio av sina klasskamrater. I tragedins efterdyningar måste inte bara rättvisa skipas, många tvingas också skärskåda sin egen roll, sin egen skuld, i det som hänt.

Kan ditt eget barn bli ett mysterium för dig? Kan det någonsin rättfärdigas att ett offer slår tillbaka? Och vem har egentligen rätt att dömma någon annan?Boken berättar om händelsen och vad som hände strax före och efter. Den beskriver alla händelser som ledde fram till skolskjutningen och ur fler personers synvinkel. Tillslut kommer man på sig själv med att tycka synd även om mördaren såväl som de utsatta.... Varför ska han dömmas för att han gav igen? frågar man sig själv.... Han som blev mobbad så länge och aldrig fick nån hjälp vare sig av skolan eller föräldrarna.

Huvudperson är Peter, skytten som skoningslöst mejade ner en lärare och nio klasskamrater. Boken handlar också om Alex och Josie Cormier. Alex är f.d. offentlig försvarare, numera domare och Josie hennes dotter. Patrick Ducharme är polisen som fann Josie och Peter inne i skolan. Han förälskar sig i Alex och tvingas därför lägga sin lojalitet i två personers händer och går balansgång för att inte svika någon. Ena delen finns hos Alex, kvinnan han älskar, och den andra delen finns hos åklagaren Diana som kräver att han gör sitt jobb och hjälper henne att få Peter dömd, men vad gör han när han upptäcker att Josie har en mycket mörk hemlighet som inte ens Alex känner till? Jordan McAfee bor även han i Sterling och är Peters advokat. Han sätter hela sitt anseende på spel genom att hjälpa Peter. Ska han verkligen lyckas frita Peter till invånarna i Sterlings stora förtret?

Boken har ca 510 sidor och är utgiven 2007 av Wahlströms & Wistrands Månpocket.Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Golden StarDust

Mitt lilla liv i den stora världen. Inget speciellt, men det enda jag har!

RSS 2.0