Avatar

James Cameron, mannen bakom storfilmen Titanic med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet i huvudrollerna innehade (med just Titanic) 1:a platsen på listan över filmer som spelat in mest pengar. Sen kom en annan film, Avatar och gick om. Det roliga är att han även är upphovsman till den filmen. Så han ligger fortfarande först, men nu också andra. Avatar är filmad med en helt ny teknologi som Cameron var med och skapade. Han skrev manuset redan 1994 men väntade ända till 2007 för att teknologin skulle hinna längre. Avatar klassas som den fjärde dyraste filmen genom tiderna. Först kommer Pirates of the Caribbean - Vid världens ände, sen kommer Spider-Man 3 och som trea ligger Harry Potter och Halvblodsprinsen. För filmen utvecklade Cameron tillsammans med Paul Frommer också ett helt språk och en hel kultur för urbefolkningen Na'vi.Filmen andlar om Jake Sully, f.d. marinkårssoldat eftre en skada som gjorde honom lam i benen. Hans tvillingbror blir dödad i ett rån och Jake får hans plats på Avatar-programmet. Eftersom avatarerna skapas av mänskligt DNA och DNA från Urbefolkningen Na'vierna så skulle Toms (Jakes bror) avatar vara obrukbar om inte Jake tog hans plats. När Jake kommer till Pandora får han snabbt klart för sig att han inte hör hemma i ett labb och bara är där för att det är lönsammare än att skapa en ny avatar. Han möter Norm Spellman (också "avatarförare") och Dr. Grace Augustine (biolog, avatarförare och skapare av avatarprogrammet). Han får även möta Miles Quaritch (överbefälhavare över soldattrupperna) och Parker Selfridge (chef över ALLA på människobasen på Pandora). Miles får honom att sluta ett avtal om att hitta Na'viernas svaga punkt eftersom varken han eller Parker tror att Grace ska lyckas skapa en så pass stark fred att människorna får borra efter Unobtanium under Na'viernas boträd mitt i Pandoras skog. Han införlivas med sin avatarkropp och åker på uppdrag tillsammans med Grace, Norm och Trudy Chacon (helikopterpilot). Han, Grace och Norm beger sig in i skogen för att ta prover när han blir jagad av ett djur (som närnast kan beskrivas som en tre meter hög blandning mellen en panter och en leopard som har 6 ben) och hoppar utför ett vattenfall för att komma undan. Grace, Norm och Trudy letar efter honom men tvingas återvända till natten. Under natten blir han attackerad av ännu fler djur och Neytiri kommer till hans undsättning. Hon är avvisande mot hans tack ända tills en sorts andliga flygande blommor från Eywa (Na'viernas guddom) accepterar honom. Då tar hon med honom till sin far Eytukan och sin mor Moat (som är stamledare respektive andlig ledare för klanen Omaticaya) och de accepterar honom på villkoret att Neytiri lär honom språket och kulturen de har. Endast Tsu'tey (nästa ledare efter Eytukans död) vägrar acceptera Jake.

När han somnat kommer han tillbaka till sitt mänskliga jag och kan berätta för Grace och Dr. Max Patel var han är. Dessutom rapporterar han till Parker och Miles att han kommit Na'vierna nära. Grace bestämmer sig då för att ta med Jake och Norm till en bas där de kan jobba ostörda. Trudy flyger dem dit och de bor där medan Jake kommer Na'vierna närmare. Han lär sig rida på Na'viernas hästar och att tala språket. Tillslut får även Grace tillstånd att komma dit. Hon har varit där tidigare men på grund av ett missförstånd blev hon portad. Jake blir dessutom bara mer och mer kär i Neytiri för varje dag som går. När han anses redo får han välja sig en Ikran, även kallade Banshee (en flygande ödla som till skillnad från hästarna bara tjänar en Na'vi under hela sin livstid). När han klarat provet blir han medlem av Omaticaya-klanen genom en ceremoni och Neytiri tar med honom till livets träd, själva hjärtat i Eywa. Där förklarar han sin kärlek för henne och hon för honom. Nästa morgon bestämmer sig Miles för att nu får det vara nog och börjar skövla skogen. Han börjar precis där Neytiri och Jake somnat föregående natt och det är nära att Jake stryker med p.g.a. försening när han ska in i sin avatarkropp.

När han märker vad som håller på att hända förstör han en av Miles bulldozrar och blir påkommen. Miles och Parker ger honom 1 timme att evakuera urbefolkningen. När Jake berättar för dem råkar han försäga att han visste vad som skulle hända och de vänder sig mot honom. Miles tålamod tar slut och han attackerar Na'viernas boträd med tårgasbomber och efter det bomber. Under flykten dör Eytukan, Neytiri anklagar Jake för hennes fars död och säger åt honom att försvinna för alltid. Jake, Norm, Grace och Max blir satte i fängelse för att de inte ska kunna hindra Miles och Parker, men Trudy räddar dem och de beger sig iväg på flykt. Grace blir träffad och tappar snabbt mycket blod. Först flyttar de basen till en plats mitt inne i skogen och sen tar Jake sin banshee och gör en desperat sak för att rädda sin vän. Han hoppar på och sammanlänkar sig med Toruk, en varelse mycket större än en Ikran. Han blir då Toruk Makto och får stort inflytande. Han ber om Eywas hjälp att rädda Grace och Moat ställer till med en ritual för att överföra Garces medvetande till hennes avatarkropp. Det misslyckas eftersom Grace är för svag och Jake blir mycket besviken. Han talar till Omaticaya-klanen, med Tsu'tey som tolk, och får dem övertygade om att det går att besegra "skyfolket" om alla klaner hjälper till. Han flyger, tillsammans med Neytiri och många andra ut till hästklanerna på slätterna och till Ikran-folket från östra havet. Han får även dem övertygade och de lovar att hjälpa till. Samtidigt märker Miles tillströmningen av Na'vifolk och bestämmer sig för att bekämpa dem. Max, som är kvar som mullvad berättar för Jake, Trudy och Norm om Miles plan. De börjar också rusta upp för krig. Jake ber Eywa om hjälp, men Neytiri förklarar att Eywa inte väljer sida i strid.

Sen kommer dagen D. Markstriderna går hett till och människorna vinner mark medan de verkar gå dåligare för dem i luften. Trudy ger sig in i striderna och Neytiris Ikran Tse Tse dör, medan Neytiri klarar sig. Tsu'tey dör efter ett modigt försök att stoppa ett antal skyttar och Trudys helikopter blir så svårt träffad att hon bestämmer sig för att göra slut på det. Hon låter Miles spränga henne. Samtidigt blir Norm träffad och lyckat nätt och jämt ta sig ur sin avatarform. Flaggskeppet med bomberna avsedda för själarnas träd kommer allt närmare och Neytiri blir så desperat att hon gör sig klar för ett försök att döda någon människa, vilket säkert kommer få henne dödad. Då kommer alla skogens djur till deras undsättning. Eywa har hört Jake på något plan. Jake märker att även Ikraner som inte har någon "herre" attackerar i luften och han får nytt mod. Neytiri får lov att rida på en av de panterliknande varelserna som Jake blev jagad av i början av filmen medan Norm ger sig ut i människoform för att hjälpa till. Jake sätter flaggskeppet ur spel och lyckas även få Miles skepp att störta. Miles lyckas komma i en robot och rädda sig. Han ger sig av för att döda Jake. Han hittar basen med Jakes människokropp i "avatarsömn" och planerar att väcka honom och sen döda honom. Neytiri attackerar Miles med pantern men han dödar den och hon blir fastklämd under. Han är på väg att döda Neytiri också när Jake dyker upp. De slåss och trots att Jake kör in en kniv i hans axel ger han inte upp. När Neytiri väl kommer loss dödar hon Miles men han har redan haft sönder basen och om inte Jakes människokropp får syre dör han. Som tur är hinner Neytiri lägga en mask över Jakes ansikte innan han dör och han vaknar till liv igen. Moat utför samma ritual på Jake som på Grace, med skillnaden att han klarar sig och överlever i sin avatarkropp.

I rollerna:

Sam Worthington som Jake Sully
Zoe Saldana som Neytiri
Sigourney Weaver som Dr. Grace Augustine
Stephen Lang som Miles Quaritch
Michelle Rodriguez som Trudy Chacon
Laz Alonso som Tsu'tey
Joel Moore som Norm Spellman
CCH Pounder som Moat
Wes Studi som Eytukan
Giovanni Ribisi som Parker Selfridge

Filmen är inspelad 2009 och 162 minuter lång.Avatar släpptes på min födelsedag, den 18 december och jag tycker den är jättebra. På bio och i 3D är den hur mäktig som helst. Kriget kanske var lite långt men annars var filmen jättebra. DEFENITIVT SEVÄRD!!! (för den som inte sett den ännu alltså)

P.S. Inlägget är lite långt men det är filmen också.... Jag publicerar det här jättesent så ignorera tiden.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Golden StarDust

Mitt lilla liv i den stora världen. Inget speciellt, men det enda jag har!

RSS 2.0