Dirty Dancing

På torsdag efter att vi har visat dansen för HELA skolan (*gulp*) så ska vi se Dirty Dancing. Jag har sett filmen ca. 8 gånger och totalälskar den. Efter den filmen började man göra dansfilmer i allmänhet (eller var det Flashdance? Hmm, jag är inte säker så vi stryker det). I alla fall, jag fick filmen julen 2008 och såg den dagen efter. Vi bodde i radhuset då ännu eftersom huset inte var klart och jag satt där i soffan medan pappa och lillebror provade spela Nintendo Wii som han fått i julklapp. Så fort jag sett den färdigt satte jag på den igen och älskade den lika mycket för det. Nån vecka senare såg jag om den igen men det har mattas ut lite. Filmen är en klassiker och alla har väl någon gång hört talas om Johnnys replik i slutet:

"Nobody puts Baby in the corner!"

Eftersom jag tycker så mycket om filmen tänker jag skriva en recension åt er. Here we go!



När Baby Houseman åker med sina föräldrar och sin syster Lisa till Kellermann's, ett hotell uppe i Catskill Mountains i staten New York förväntar alla sig att hon ska gå universitetet och sen gå med i Fredskåren. Hon ska gifta sig rikt osv, precis som sin pappa. Vid Kellermann's blir hon snabbt presenterad för Neil Kellermann, som hon tycker är ganska tråkig. En kväll hjälper hon en av personalen att bära vattenmeloner och snubblar in i ett rum fyllt av dansare som dansar den s.k. Dirty Dancing. De är alla ungdomar som inte är intagna från collage utan som fått jobb där på annan väg. Där får hon också en liten danslektion i Dirty Dancing av Johnny Castle, en av danslärarna på Kellermann's.

En kväll hittar hon Penny, en annan av danslärarna på semesterorten och Johnnys danspartner, av en slump. Hon är upplöst i tårar och ser hemsk ut. Hon hittar Johnny och berättar för honom. Det visar sig att Penny är gravid och fadern, Robbie Gould en av servitörerna intagna från collage, tänker inte hjälpa henne. Robbie har siktet inställt på Babys syster Lisa istället. Johnnys kusin lyckas skaffa en tid till en genomresande läkare för abort men den dagen sammanfaller med Johnnys och Pennys mambo på ett annat hotell. Penny får Baby att ta hennes plats och Johnny och Baby börjar träna direkt. De lyckas genomföra mambon men när de kommer tillbaka får de veta att Penny inte blev omhändertagen av en riktig läkare utan en bluff och hon är nu väldigt skadad. Baby hämtar sin far som hjälper Penny, men han förbjuder Baby att träffa Johnny igen. Baby inleder en romans med Johnny trots faderns förbud och hon är lyckligare än någonsin förut. Samtidigt blir Lisa medveten om att Robbie gått bakom ryggen på henne och avbryter all kontakt med honom.

Då blir Moe Pressmans plånbok stulen och Johnny anklagas för dådet. Baby förklarar då att Johnny inte kunde gjort det eftersom han var med henne hela natten. Hennes pappa blir totalchockad och Max Kellermann avskedar Johnny eftersom han inte fick gå nära gästerna. Baby ger sin pappa en tårfylld förklaring till sina handlingar och hon och Johnny tar farväl av varandra. När det är dags för säsongsavslutning stövlar Johnny in och deklarerar att han tänker göra sin dans, som han alltid gjort på avslutningen, men med Baby istället för Penny. De dansar samma mambo som de dansade natten då Penny blev "skadad" men nu lyckas de med lyftet som de inte klarade då. Babys pappa Jake ber om ursäkt till Johnny eftersom det kommit till hans kännedom att det inte var Johnnys fel, utan Robbies, att Penny blev gravid.

I rollerna:

Frances "Baby" Houseman
spelas av Jennifer Grey
Johnny Castle spelas av Patrick Swayze
Penny Johnson spelas av Cynthia Rhodes
Robbie Gold spelas av Max Cantor
Lisa Houseman spelas av Jane Brucker
Dr. Jake Houseman spelas av Jerry Orbach
Neil Kellerman spelas av Lonny Price
Filmen är inspelad 1987, 96 minuter lång och tillåten från 15 år



Jerry Orbach dog för många år sedan och Patrick Swayze dog ju också för ca ett år sedan nu. Jennifer Grey gjorde en plastikoperation ganska direkt efter Dirty Dancing och hennes utseende gick förlorat. Idag ser hon helt annorlunda ut men är fortfarande skådespelare. Cynthia Rhodes har även varit med som en av dansarna i Flashdance och har idag lagt karriären som dansare och skådespelare på hyllan för att vara heltidsmamma åt sina 3 söner som hon har med Richard Marx.

Jennifer Grey before and after



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Golden StarDust

Mitt lilla liv i den stora världen. Inget speciellt, men det enda jag har!

RSS 2.0